29 Mart 2010

Kimler Risk Altında?

Kişiden kişiye bağımlılığın gelişme zamanı değişmekle birlikte herkesin bağımlı olma riski vardır. Ancak bazı koşulların varlığı bu riski daha da arttırmaktadır. Bu risk faktörlerini ailevi, sosyal ve bireysel faktörler olarak inceleyebiliriz.
Ailevi faktörler; ailesinde bağımlılık ve ruhsal sorun geçmişi olan, aşırı korumacı ya da ilgisiz ebeveynlik tutumları ile yetişen, aile içi yoğun çatışmalar yaşayan, aile içi şiddete maruz kalan ve/veya şahit olan kişilerin bağımlılık geliştirmeye daha yatkın oldukları görülmektedir.
Sosyal faktörler; kişinin çevresinde bağımlılık yapıcı maddelerin yaygın şekilde kullanılıyor olması, madde kullanımını destekleyici ve teşvik edici tutumların sergileniyor oluşu, kişinin arkadaş çevresinde madde kullanımı olan kişilerin olması bağımlılık riskini arttırmaktadır. Ayrıca sosyal çevre edinmede güçlük, kişiler arası ilişki kurmakta yaşanan zorluklar da bağımlılık
Bireysel faktörler; sosyal becerilerin zayıf olması, ruhsal sorunların olması, hayır diyememe, kişinin stres tolerans eşiğinin düşük olması bağımlılık geliştime riskini arttırma . Son olarak madde ya da alkol kullanımına başlama yaşı düştükçe bağımlılık geliştirme riskinin de arttığını belirtmek gerekir.

Paylaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder